BMW N43: alapmotor 1,5 milliós hibával (2023)

Bár a20 motor, ezeket kerülje című válogatásból kimaradt, ideje bevésni, hogy az ott felsorolt BMW motorkonstrukciókon felül az N43B16 és B20 kódú négyhengeres, közvetlen benzinbefecskendezéses, változó szelepvezérlésű motorcsalád is kockázatos. Ezek voltak a BMW alapmotorjai 2007 és 2011 közt, az ezerhatszáz köbcentis és kétliteres verziókat 1-es, 3-as és 5-ös sorozatú BMW-kbe szerelték, 16i, 18i és 20i jelzéssel. Sok ilyen autó van forgalomban most is.

Az N43 motoros BMW-k lehetnek 120 vagy akár 170 lóerősek, de van néhány közös problémájuk. Bizonytalan, hogy ezeket el lehet-e egyáltalán kerülni, ha valaki nem veszi komolyan a hosszú, gyári szervizciklusokat, nagyon odafigyel a vibrációkra, majd az első gyanús jelnél szerelőhöz fordul.Az érintett autók mára tizenévesek, ezért fogalmad sem lesz, hogyan bántak velük korábbi gazdáik, megkapták-e a szükségesnél sűrűbb karbantartásokat, szakszerűen javították-e őket.

Zoli azért írt nekem, mert mostanra tudja, autója egy 2009-es BMW 116i (E87) egy nagyon drága lecke volt csupán, melyet ideális első autónak látott a hirdetésben. A Hahun kitűnő állapotúként jellemezték az autót, mindössze 167250 volt benne és az árat is levitték az eredeti 1,8 millióról, 1 millió 690 ezerre.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

A kereskedő azt mondta Zolinak a telefonban, hogy a BMW Németországból származik, egy olasz nő volt a tulajdonosa, aki nagyon vigyázott rá. Az extrák közt a tempomatot, illetve az ülésfűtést említette, ám csak a helyszínen derült ki, hogy mindkettő hiányzik, sőt, nem is annyiba kerül a 116i, mint a hirdetésben, hanem 1,9 millió forintba, ráadásul bár szépen körbepolírozták, volt rajta egy kulccsal ejtett hosszú karcolás. Zoli ennek ellenére a nepper társaságában próbakörre indult a BMW-vel.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

(Video) BMW N43 Engine Reliability 2020

Az autó motorját hidegen nem hallhatta, mert érkezése előtt bemelegítette a kereskedő. Ez volt a második figyelmeztető jel. A kereskedő nagy showman lehet, mert amikor Zoli kifogásolta, hogy zajos a kormány-szervó,megmagyarázta neki: nemrég cserélték a hidraulikus rendszer egyik tömítőgyűrűjét, menni kell az autóval és a jelenség magától megszűnik. Érdemes tudni, hogy ebben a típusban (E87 LCI) elektronikus kormányszervó van, vagyis a kereskedő állítása nem felelt meg a valóságnak.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

Olvasónk megvette a BMW-t, majd a vásárlás után, 169 ezer kilométeres óraállásnál lecserélte motorolajat és a szűrőket. Ahogy teltek a hetek, egyre zajosabbá vált a kormánymű, a motor is dadogott, máskor hallhatóan csörgött a vezérműlánc, és néha nagyon visszaesett az alapjárati fordulatszám.Zoli végül bevitte a BMW-t az autószerelő iskolába ahol tanulmányait folytatja, itt számítógépes diagnosztikát végeztek. Így derült ki, hogy a motornak akut olajnyomás problémái vannak és benzin került az olajteknőbe.

Ekkor már több mint fél év eltelt a vásárlás óta. Zoli nem hívta fel az eladót, pedig még ekkor is lett volna lehetősége reklamálni a rejtett hibák miatt. Egy BMW-kre szakosodott budapesti, független szervizhez fordult, illetve levelek küldött nekem, melynek tárgya ennyi: "Import autóval károsítottak meg"

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

Bár a szerviz szerint valóban lehetséges, hogy a BMW tíz év alatt csupán 168 ezer kilométert tett meg, valószínű, hogy korábbi gazdája 40 vagy 50 ezer kilométert tett meg két olajcsere közt. Bár az autó az E87-es 1-es széria 2007-es ráncfelvarrása után készült, a visszapillantó tükrök a korábbi szériáról valók és a lökhárítóhézagok sem gyáriak, vagyis az autót korábban összetörhették.

Mindezt akkor mondta el a szerelő Zolinak, amikor már biztos volt, a BMW motorfelújításra szorul. A harmincnyolc alkatrésztételből és ötféle munkadíjból álló javítási ajánlatot én is megkaptam. A szét- és összeszerelés 300 ezres forintos munkadíjával, a hengerfej-felújítás 90 ezer forintos, a gépműhely 200 ezres, valamint a kormánymű-javítás 90 ezer forintos díjai szembetűnőek. Az is beszédes, hogy mennyi mindent ki kell cserélni a szakszerűséghez csupán a megbontás miatt. A szakmunkákért és az alkatrészekért összesen közel 1,7 millió forintot kellett fizetnie Zolinak.

(Video) BMW E9x N43 Engine, problems problems problems.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

Felhívtam a szerelőt, aki szerint az N42-től N47 motorkódig bezárólag gyártott BMW-ket kerülni kell. Erős szavakat használt, mint a moslék, meg ami még ilyenkor szokásos, de alátámasztotta a tapasztalataival. Mint mondta, a mostani ügyben érintett N43-as motorok gyakori problémája abból adódik, hogy a gyár 30 ezer kilométerenkénti olajcserét írt elő, amit a tulajdonosok zömmel be is tartottak. A legtöbb modern motornak jobbat tenne, ha 10 ezres intervallumokban gondolkodnánk, de a szóban forgó konstrukció esetében ez sem biztos módszer, mert a láncos vezérlés gyenge konstrukció.

A gyár időközben visszahívásban cserélte a láncfeszítő-patront, de a szerelő szerint a teljes vezérlést kellett volna. Mire a nyúlástól megzörgősödik az eredeti lánc, már olyan sok gyenge feszítéssel és csapkodással kezdődő reggel indításon lehet túl, hogy a teljes szett menthetetlen. A folyamat során a vezérlés is pontatlanná válik, akár át is ugorhat.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

Zoli autójának felemelésekor kiderült, hogy a kipufogórendszer tömítetlen, szakadt a flexibilis cső és az autó alá ment a kipufogógáz. Ezért jelzett hibát a nitrogénoxid-szenzor. További gond, hogy ezeknek a motoroknak a befecskendezői akár 80 ezer kilométer után cserére szorulnak, mert működésük pontatlanná válik, nem zárnak rendesen, így túl sok benzin kerül égéstérbe. A többlet lemossa a motorolajat a hengerfalról, majd a helyi kenési problémán felül felhígítja a teljes olajtöltetet, így a motor minden része károsodni kezd. Négy ilyen befecskendezőfej 366 ezer forintba kerül.

A híg motorolaj miatt a vezérműlánc feszítőpatronja még kevésbé látja el funkcióját, a lánc intenzívebben csapkod, de közben a hajtórúdcsapágyak is károsodnak és így tovább.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

(Video) Help! BMW N43 engine HOW is this possible?!

Mire ezt a cikket olvassátok, Zoli már ismét az autójában ül, mert a szerelő időközben visszakapta a gépműhelytől a felújított hengerfejet és a motorblokkot a hüvelycsere után. Ez utóbbira ezért volt szükség, mert az egyik hengerbe korábban behullott valami, talán egy gyújtógyertya-darab, ezt a motor megette, de közben a képen látható húzásnyomok keletkeztek a hengerfalon.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

Hogy az ebben a cikkben bemutatott eset ne tartalmazzon káros általánosítást, felhívtam szintén BMW-kre szakosodott Polltom szervizt is. Szinte szóról-szóra ugyanazt mesélték az N43-as motor lehetséges problémáiról, mint Zoli szerelője, azzal a kiegészítéssel, hogy a közelmúltban egy 110 ezer kilométert futott autó motorját generálozták a jól ismert problémák miatt, a negatív rekord pedig egy 81 ezer kilométeres, szintén ezzel a motorral szerelt autóé.

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

A közös hibajelenség mindig az olajnyomás elégtelensége, a hallható lánczörgés illetve az egyenetlen motorműködés. Előfordul, hogy csak az olajgombát kell kicserélni, de gyakoribb, hogy a hajtórúdcsapágyak, sőt, ahogy Zoli autójának esetében a hengerfej kenésre szoruló alkatrészei is sérülnek. Mire megjelenik a hibajelzés a műszerfalon, már nagy a baj.

(Video) MűhelyPRN 84.: BMW német házaspártól: 1,5 millió javításra, eddig

16

Galéria: BMW N43 motorhiba

Ezeken a motorokon a hivatalos előírás szerint 120 ezer kilométerenként kell ellenőrizni a vezérlést, de cserére csak akkor van szükség, ha a lánc rendellenesen megnyúlt, vagy nem feszít a feszítőpatron. A motort néha az végzi ki lassanként, hogy a letörik egy darab a vezérműlánc műanyag vezetősínjéből és eltömíti az olajpumpa szívókosarát. Hogy mi történik ezután, azt mindenki kitalálhatja, aki olvasta a cikket.

A két megkérdezett szerviz szerint nem lehetetlen jó állapotú 316i-t illetve 320i-t, illetve 520i-t venni a 2007 és 2011 közti időszakból. Ha valaki egy ilyen autót újkorától gyakrabban szervizeltetett, vagy a szakszerű motorfelújítás után állt át 30 ezerről 10 ezer kilométeres szervizciklusokra, mindig a gyári előírás szerinti kenőanyagot és szűrőket választotta, illetve figyelt minden gyanús jelre és elvégeztette a visszahívásos javításokat, lehet boldog az alapmotoros BMW-jével. Zoli nem ehhez a táborhoz tartozik, neki 1,7 millió forintjába került a lecke, melyet egy 1,9 millióért vásárolt autó képében adott neki az élet.

Hogy milyen motor találhat egy autóban, az kideríthető a motorszám, vagy motorkód alapján a forgalmi engedélyből, innen pedig elég csupán telefonálni néhány BMW szervizbe, vagy forrásmunkát végezni a neten. A felkészülés része az állapotfelmérés is. Az ilyesmi 10-30 ezer forintba kerül és milliókat érhet.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

(Video) BMW 1-Series Long Cranking problem fixed! 29F3 Error Code

Videos

1. Tibi műhelye: ez az autószerelés szépsége - 2. rész
(Totalcar.hu)
2. BMW 116i no crank no start. Error A0B4. Fault finding and repair.
(LM Auto Repairs)
3. 🤨 The most irrational Golf-class model. What's wrong with the BMW 1 Series (E87)? Subtitles!
(АвтоСтронг-М)
4. BMW N43 1.6 30E9 és 30 EA hibakód (fault code 30E9 and 30EA )
(Z SZ minden ami technika)
5. Bmw 1 Series F20 N47 Vezérlés közelebbről
(dögvész szerviz)
6. BMW Valvetronic Motor Replacement. 4 Cyl N46 Engine (HOW TO)
(FuelledLife)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated: 01/29/2023

Views: 5630

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.